2022-03-31 09:03:58• hírek • Bede Emőke

Olvasónk üzeni: Ne dőljenek be az átverésnek!

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

„Jó estét kívánok! Azért írtam önöknek, mivel ma egy szörnyű, negatív tapasztalatom volt a OLX-szel kapcsolatosan, emiatt szeretném felhívni a Romániában, Szatmárnémetiben élő emberek figyelmét, hogy ne kövessék el ugyanezt a hibát, és ne legyenek túl naivak, mivel vannak rossz emberek, akik csak visszaélnek a mi jóhiszeműségünkkel” – kezdte hozzánk eljuttatott levelét egyik olvasónk, akit személyazonossága védelmében hívjunk most Annának.

Anna levelében elmesélte nekünk, hogy a szerdai napon az OLX apróhirdetési oldalon közzétett egy hirdetést, melyben egy konfirmáló ruhát kínált eladásra, illetve elérhetőség gyanánt megadta édesanyja telefonszámát. Nem sok időre rá érkezett is egy Whatsapp-üzenet, melyben a „vásárló” a ruhát dicsérte, illetve arra volt kíváncsi, hogy postázzák-e azt futárszolgálaton keresztül. A lelkes érdeklődő sürgető hangnemben arra kérte Annáékat, hogy mihamarabb igazolják ezt vissza annak érdekében, hogy a futár fel tudja venni a csomagot, ugyanis „nagyon sürgős neki a ruha”.


Anna és Alessia – e néven mutatkozott be a „vásárló” – megegyeztek abban, hogy előbbi fizeti a szállítás díját, utóbbi pedig utalja a ruha árát. Alessia ezután küldött az eladónak egy linket, arra kérve őt, hogy a fuvardíj kifizetése érdekében adja meg e felületen a banki adatait. Sajnos Anna nem volt járatos az ilyen internetes adásvételekben, ezért gyanútlanul megadta a kért adatokat. Ezt követően számlájáról eltűnt 75 euró, ám pechére nem csak a pénz vált kámforrá, hanem az addig oly lelkes és megbízhatónak tűnő vevő is. Hiába próbálta hívni Alessiát, hiába fenyegetőzött azzal, hogy értesíti az ügyről a rendőrséget, a telefonszám elérhetetlenné vált.


Amint rádöbbent arra, hogy csúfos átverés áldozata lett, Anna értesítette az esetről a bankot, mely természetesen azonnal zárolta a bankkártyát. Az ügyintéző javasolta ugyan Annának, hogy az esetet jelentse a rendőrséget, viszont olvasónk a 75 euró miatt nem szeretné a rendőrséget és a bíróságot járni, viszont úgy érezte, mások figyelmét mindenképp érdemes felhívni a csalásra.


„Annak érdekében írtam önöknek, hogy hátha sikerül így felhívni más embereknek is a figyelmét, hogy ne legyenek jóhiszeműek, és ne dőljenek be hasonló hamis helyzetekben, mint mi. Az illető neve a WhatsAppon Alessia Stefan, állítólag Bákóból jelentkezik. Szeretném, ha ez eljutna a többi emberhez is, mivel felháborító!” – zárja levelét olvasónk.



A rendőrség korábban már figyelmeztette a felhasználókat


A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség a tavalyi évben figyelmeztetést adott ki a hasonló módon elkövetett csalásokkal kapcsolatban, azaz vélhetően nem Anna az első, aki belesétált a csapdába. A rendőrség szerint a csalók az OLX.ro apróhirdetési oldalon kutatják fel áldozataikat, majd a kiszemelt hirdetővel a WhatsApp alkalmazáson keresztül próbálják meg felvenni a kapcsolatot. Az üzenetekben nem ritkán kifejezési és helyesírási hibák is vannak, mely arra enged következtetni, hogy a szöveget valamilyen online programmal fordítják.


Ezek az önmagukat potenciális vevőnek kiadó csalók nagy érdeklődést mutatnak az eladásra kínált holmi iránt, majd azt állítják, hogy át is utalták a termék ellenértékét, ám ahhoz, hogy az eladó számlájára is befolyjon az összeg, egy, az OLX felületének megjelenését másoló weboldalon meg kell adniuk a bankkártyájuk adatait. Ahogy a hirdető megnyitja a hivatkozást és megadja a kért információkat, a "vásárló" kerül nyerő pozícióba, hiszen a kártyához tartozó bankszámláról leemeli az rajta levő összeget és azonnal megszakít mindenféle kapcsolatot az eladóval.


A rendőrség fokozott éberségre figyelmeztet az ismeretlen forrásokból érkező linkekkel és csatolmányokkal kapcsolatban, illetve azt tanácsolja, hogy alaposan vegyük szemügyre a kapott üzeneteket, hiszen egy-egy kifejezésbeli vagy helyesírási hiba már gyanúra adhat okot. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az OLX.ro honlap csak akkor kéri a felhasználó kártyaadatait, ha az érintett valamilyen plusz szolgáltatásért fizetne, pl. a feladott hirdetés kiemelése.


„Ha Ön is hasonló csalás áldozata lett, azonnal értesítse a bankját az esetről, és kérje a kártya zárolását és az esetleges tranzakciók leállítását. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis anyagi kár érte, arra kérjük, tegyen feljelentést a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyén, Szatmárnémetiben, az Alexandru Ioan Cuza utca 5. szám alatt vagy a cabinet@sm.politiaromana.ro oldalon” – írja közleményében tavaly a hatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: